O DRUŠTVU 2018-03-22T11:03:07+00:00

O DRUŠTVU

Slovenski ljubitelji mačk smo bili sprva združeni v Felinološkem društvu Slovenije, ki je bilo ustanovljeno leta 1985, imelo pa je podružnice v Ljubljani, Celju, Zasavju in Mariboru, kasneje pa še v Kamniku in Lenartu. Leta 1987 pa smo se podružnice preoblikovale v samostojna društva in ustanovili smo že omenjeno Zvezo felinoloških društev Slovenije.

Prve razstave, ki jih je organiziralo Felinološko društvo Celje, so bile propagandnega značaja. Obiskovalce smo seznanjali s pasmami, ki smo jih imeli takrat v Sloveniji, z nego dolgodlakih mačk, pomenom preventivnega cepljenja in zdrave prehrane. Take razstave smo organizirali v Celju, Dobrni, Velenju, Rogaški slatini, v Laškem in drugih krajih v regiji. Zbrana sredstva smo kasneje porabili za nakup razstavnih kletk. Na Celjskem sejmu smo leta 1987 organizirali že omenjeno nacionalno razstavo. Od leta 1988 dalje pa neprekinjeno vse do danes organiziramo mednarodne razstave, ki so postale že tradicionalne in poznane tudi v tujini. S tradicijo nismo prekinili niti leta 1991 po obrambni vojni. Mednarodni sodniki FIFe so nas podprli in prišli na razstavo, prav tako domači in tuji razstavljalci, kljub nejasnim razmeram pri nas.

V društvu smo skrbeli za izobraževanje članov, saj so bile takrat informacije in literatura o mačkah težko dostopne in jih je bilo potrebno prinašati iz tujine in prevajati. Izdajali smo društveno glasilo in v njem objavljali dosežke članov ter objavljali različne prispevke. Članom smo pomagali vzpostaviti stike z rejci v tujini, da so imeli možnost nabave novih pasem. Tako smo imeli v društvu poleg perzijskih mačk prvi svete birmanske, orientalske in siamske mačke, abesinke ter perzijsko činčila mačko. Člani smo se z najetim kombijem vozili na tuje mednarodne razstave in poleg razstavljanja svojih mačk, pridobivali bogate izkušnje, za organizacijo razstav doma.

Danes so informacije dosegljive na vsakem koraku in društvo je izgubilo vlogo posredovanja le teh. Kljub temu še občasno organiziramo kakšen seminar s predstavitvijo pasem in veterinarskimi nasveti.

Prvi smo poskusili z mačjim agilityjem na mednarodni razstavi. Nekaj lastnikov se je poskusilo v tej spretnosti, saj pri mačkah ne gre za dresuro, temveč za izkoriščanje mačje naravne igrivosti in lovskega nagona. Lastniki mačke vodijo skozi in preko ovir z različnimi igračami. Najbolj učinkovita se je pokazala laserska lučka, ki ji mačka navdušeno sladi. Učinkovita je tudi doma, saj z njo spodbujamo mačko, ki živi le v hiši, h gibanju in tako poskrbimo tudi za zdrav telesni razvoj. Za člane družine, odrasle in otroke, pa je lahko prava sprostitvena igra. Na naših razstavah, poleg raznim ponudnikom hrane in pripomočkov za mačke, nudimo prostor tudi društvom za pomoč brezdomim mačkam in pomagamo pri zbiranju prispevkov in hrane za mačke – njihove varovanke.

Naše društvo je po številu članov manjše društvo, večina je danes lastnikov mačk, manj pa je rejcev in aktivnih razstavljalcev. Naše vodilo je prijetno in koristno druženje z izmenjavo izkušenj, spoznavanje novosti iz felinološke stroke, pozitivno timsko delo pri organizaciji mednarodne razstave in, če se le da, širjenje teh vsebin med ljudi. Vsako leto se člani srečamo na tradicionalnem pikniku in ob drugih priložnostih ter, seveda, na neizogibnih sestankih.

Večkrat se tudi zgodi, da člani poskrbimo za ponesrečene ali zapuščene mačke, in to v zelo dobrem sodelovanju z veterinarji.

Tatjana Malgaj
Predsednica FD Celje
Mednarodna sodnica FIFe

 

PODATKI O DRUŠTVU

Felinološko društvo Celje 
Otemna 3, 3201 Šmartno v Rožni Dolini
Slovenija
T: +386 37 81 72 50
E: info@fdcelje.si

Davčna številka: 97712485
Matična številka: 5273579000
TRR: SI 56 610 0000 13689 569 (Delavska hranilnica)